Τα συνταγογραφούμενα παυσίπονα είναι ισχυρά φάρμακα τα οποία παρεμβαίνουν στη μεταβίβαση ηλεκτρικών σημάτων του νευρικού συστήματος που αντιλαμβανόμαστε ως πόνο. Τα περισσότερα παυσίπονα διεγείρουν επίσης τμήματα του εγκεφάλου που συνδέονται με την ευχαρίστηση. Κατά συνέπεια, εκτός από την παρεμπόδιση του πόνου, δημιουργούν «φτιάξιμο».
Τα πιο ισχυρά παυσίπονα συνταγών ονομάζονται οπιοειδή, τα οποία είναι μείγματα που μοιάζουν με όπιο 1. Έχουν παρασκευαστεί έτσι ώστε να αντιδρούν στο νευρικό σύστημα με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν τα ναρκωτικά που προέρχονται από το όπιο, όπως η ηρωίνη. Τα οποιοειδή παυσίπονα που χρησιμοποιούνται ευρέως είναι τα εξής: οξικοντον, υδροκοντόν, μεπεριντίν, υδρομορφόν και προποξιφέν.
Το Οξικοντόν έχει τις περισσότερες δυνατότητες για χρήση και τους μεγαλύτερους κινδύνους. Είναι τόσο ισχυρό όσο και η ηρωίνη και επηρεάζει το νευρικό σύστημα με τον ίδιο τρόπο. Το Οξικοντόν πουλιέται σε μορφή ταμπλέτας με πολλές εμπορικές ονομασίες, όπως Περκοντάν, Εντοντάν, Ροξιπρίν, Περκοσέτ, Εντοσέτ, Ροξισέτ και ΟξιΚοτίν. πουλιέται σε μορφή ταμπλέτας
Το Υδροκοντόν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα χημικά και συνταγογραφείται σε φαρμακευτικές αγωγές κατά του πόνου με τη μορφή ταμπλέτας, κάψουλας και σιροπιού. Στα εμπορικά του ονόματα περιλαμβάνονται τα εξής: Ανέξια, Ντικοντίτ, Χικοντάν, Χικομίν, Λορσέτ, Λορτάμπ, Νορκό, Τουσιονέξ και Βικοντίν. Οι πωλήσεις και η παραγωγή αυτού του φαρμάκου έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της παράνομης χρήσης του.
Το Μεπεριντίν(με το εμπορικό όνομα Ντεμερόλ) και το υδρομορφόν (Ντιλοντίτ) κυκλοφορεί σε ταμπλέτες και το προποξιφέν (Νταρβόν) σε κάψουλες, αλλά και τα τρία είναι γνωστό ότι συνθλίβονται και η χρήση γίνεται με ένεση, σνιφάρονται ή καπνίζονται. Το Νταρβόν, που έχει απαγορευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2005, βρίσκεται στα δέκα ναρκωτικά που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους από χρήση στις ΗΠΑ. Το Ντιλοντίντ θεωρείται οκτώ φορές πιο δυνατό από τη μορφίνη και συχνά αποκαλείται στην αργκό «ηρωίνη του φαρμακείου».